A educació infantil es fan les següents complementàries:
E-MAT
Ludilletres
Projectes
Tallers de...
A educació infantil es fan les següents complementàries:
E-MAT
Ludilletres
Projectes
Tallers de descoberta
Tècniques
Les complementàries d'Educació Primària són:
EntusiasMat (P1, P2)
L'hora del conte (P1, P2)
Educació...
Les complementàries d'Educació Primària són:
EntusiasMat (P1, P2)
L'hora del conte (P1, P2)
Educació artística i manualitats (P1, P2)
Aprenentatge i
Les complementàries de secundària són:
S1
English workshop
Escacs
Visual Thinking
LiderEnMi
S2
English workshop / English
A educació infantil es fan les següents complementàries:
E-MAT
Ludilletres
Projectes
Tallers de descoberta
Tècniques d'expressió
Psicomotricitat
Juguem amb paraules angleses
Com treballem les matemàtiques?
EntusiasMAT: És una proposta de treball estructurada, atractiva, motivadora i estimulant per despertar en els alumnes la curiositat i l’interès per les matemàtiques. La nostra finalitat és ensenyar amb èxit i animar-los a superar-se cada cop més en la capacitat matemàtica.
Com treballem el llenguatge escrit i oral?
Ludilletres: És un programa de lectoesctriptura creatiu basat en les intel·ligències múltiples, en les capacitats bàsiques i en el joc com a mètode d’aprenentatges efectiu, natural i inspirador. Desenvolupa la consciència fonològica afavorint un bon rendiment en les habilitats de llegir i escriure.
A Tècniques d’expressió fem descobrir als infants el món de l’art, donant gran rellevància al desvetllament i coneixement de l’educació artística. D’aquesta manera, presentem als nostres alumnes tot tipus d’art, treballant diversos pintors i escultors i treballant algunes de les seves obres.
El nostre objectiu és despertar el gust per l’art, la creativitat i el respecte tant pel que fa a les seves pròpies creacions com a les dels seus companys/es. Tot això, experimentant amb diferents materials i tècniques plàstiques, així com treballant continguts: les línies, les formes geomètriques, els colors i la figura humana.
La psicomotricitat és una activitat fonamental que té una gran importància en el contínu desenvolupament dels infants: afectiu, social, cognitiu, etc.
A la nostra escola, treballem la psicomotricitat fina i gruixuda dedicant sessions específiques a ambdúes. Partim d’activitats variades, lúdiques, d’experimentació i descobriment de materials i del propi cos; potenciant el treball de la coordinació, la precisió, les habilitats manuals, l’orientació, el control i la consciència corporal.
Les sessions de psicomotricitat gruixuda es realitzen al gimnàs i estan basades en el joc i l’activitat física (els jocs tradicionals, córrer, saltar, arrossegar-se…).
La psicomotricitat fina es desenvolupa a l’aula fent activitats com: obrir i tancar pinces d’estendre la roba, agafar llegums, punxar, experimentar amb diferents textures (pintura, farina…) i materials (retoladors, ceres, pinzells…); són algunes de les diverses activitats que fem.
La nostra escola té un projecte multilingüe. Així que des d’educació infantil es dedica tres hores setmanals a experimentar la llengua anglesa, així com rebre el suport de l’auxiliar de conversa del centre.
A través dels contes i de les cançons, els nens/es aprenen a entendre i a dir noves paraules en anglès. El projecte que seguim pretén desenvolupar la capacitat lectora i acompanyar els infants en un viatge que va des de la comprensió i expressió oral a la comprensió de la paraula escrita mitjançant activitats lúdiques i dinàmiques, que motiven i engresquen l’alumne/a.
És un mètode de treball globalitzador que pretén tornar el protagonisme a l’alumnat, fent-lo responsable del seu propi aprenentatge.
Fem Tallers de descoberta:
Fomentem la curiositat i la creativitat dels alumnes a través d’activitats molt vivencials i experimentals, mitjançant la robòtica, tècniques d’experimentació i activitats manipulatives.
Les complementàries d'Educació Primària són:
EntusiasMat (P1, P2)
L'hora del conte (P1, P2)
Educació artística i manualitats (P1, P2)
Aprenentatge i servei: Padrins de lectura (P2)
Piscina (P3, P4, P5)
Escacs (P3, P4)
Manualitats (P4)
Tutopia (tots els cursos)
Lectura (tots els cursos)
Tècniques d'expressió (a partir de P3)
Fun and talk (P1, P2, P5 i P6)
Speaking (P5)
Robòtica (P6)
Ajudem a créixer als nostres alumnes com a persones obertes i compromeses amb els altres i amb un món més just i solidari. Fomentem la reflexió personal sobre diferents aspectes de la nostra vida, potenciem el diàleg com eina de relació i resolució de conflictes, l’esperit crític sempre des del respecte i de manera positiva per tal que l’ajudi a millorar i a enriquir-se a nivell individual i com a grup.
Gaudim i aprenem la llengua anglesa amb jocs orals, cançons i role-plays que es combinen amb activitats escrites com intercanvis penpal i projectes.
En aquesta hora complementària es potencia l’art en totes les seves dimensions, fent una incidència especial en la interpretació musical, la dansa i la plàstica.
Es treballa, en primer lloc, la veu, amb exercicis d’afinació, relaxació i respiració, tot aprenent diverses cançons de diferents temàtiques com la tardor, el Nadal, l’hivern, la Pau, carnestoltes, la primavera, Sant Jordi, la Diada del Pare Coll i final de curs. En segon lloc es treballa el moviment del cos amb la creació de diverses coreografies. I finalment es potencien les arts plàstiques amb la creació de diversos treballs pictòrics.
A tots els cursos es fomenta tant la interpretació individual com en grups reduïts a través de la creació de petites representacions teatro-musicals. Així mateix treballem coreografies i balls amb tots els alumnes de la classe conjuntament. I aquestes creacions artístiques s’interpreten davant d’un públic ja sigui en els concerts de Nadal, en les trobades FEDAC, a l’activitat de Cantània a l’Auditori, o en diverses actuacions a l’escola.
Les arts són actituds culturals de primer ordre i cal que l’alumnat adopti una actitud activa, comprengui i experimenti durant el seu procés formatiu les prestacions d’aquests llenguatges i tècniques d’expressió.
Jugant als escacs afavorim la capacitat de memoritzar, aprenem geometria i orientació espacial, reflexionar abans d’actuar, respectar el company...
Afavorim la creativitat dels nostres alumnes, el respecte per les obres dels altres tot emprant diferents tècniques i materials.
A robòtica els i les alumnes desenvolupen diferents intel.ligències a partir d’activitats de resolució de problemes, raonament lògic, construcció i programació.
Un cop per setmana i dins de l’horari lectiu els alumnes de P3, P4 i P5 es desplacen a la piscina del Duet de la Rbla del fondo.
Potenciem l’autonomia de l’alumne a més de gaudir de l’activitat física en un entorn diferent.
A l’hora d’Speaking treballem la fonètica i l’expressió oral en anglès per guanyar en fluïdesa i seguretat per poder comunicar-nos amb companys i mestres.
Gaudim d’una estona relaxada de lectura individual respectant els diferents ritmes i gustos dels nostres lectors.
EMat és un mètode didàctic-pedagògic basat en les intel·ligències múltiples i pensat per a treballar les matemàtiques com una eina útil, pràctica i propera.
Explicar un conte és altament gratificant per als nostres alumnes. Més enllà de la imaginació i l’empatia, la lectura potencia altres competències. Obliga els nanos a estar atents i a respectar el silenci. A més, millora el vocabulari, entrena la memòria i estimula la imaginació i la creativitat.
Mitjançant l’estudi de diversos artistes i tècniques descobrim el món de l’art i fomentem la creativitat i el gust per les arts plàstiques. Expressem emocions, sentiments,... i despertem la nostra creativitat.
L’aprenentatge servei (ApS) és una proposta que integra l’aprenentatge acadèmic i el servei a la comunitat en un sol projecte. Durant tot el curs, les parelles integrades per un alumne de cada nivell (S4 i P2) comparteixen estones de lectura i altres activitats lúdiques i d’aprenentatge on els més grans són una guia i referent per als més petits.
Les complementàries de secundària són:
S1
English workshop
Escacs
Visual Thinking
LiderEnMi
S2
English workshop / English plus
Tècniques esportives
Fotografia
Ofimàtica
Robòtica
S3
English workshop
Mediació
Taller d'interioritat
Taller d'expressió musical
S4
English workshop
Siguem útils
Introducció al llenguatge filosòfic
Amb aquesta complementària ens proposem com a objectiu descobrir tècniques que permetin els alumnes millorar la qualitat de les seves fotografies, així com descobrir que és un instrument molt potent de comunicació i la responsabillitat que comporta.
A la nostra escola, com a projecte de centre, es porta a terme un Pla de Mediació que realitzen els alumnes a 3r d’ESO. Aquests alumnes tenen una hora setmanal per a realitzar aquesta formació. Un primer objectiu bàsic és ajudar-los a APRENDRE a enfrontar-se de manera CONSTRUCTIVA davant d’un conflicte. A partir de diferents dinàmiques els alumnes desenvolupen actituds i activitats relacionals positives, prevenint la violència, propiciant la reparació responsable i la reconciliació entre persones que passen molt de temps juntes.
L’altre objectiu és formar un grup d’alumnes mediadors al centre que siguin capaços D'ACTUAR en el moment que sorgeix un conflicte susceptible de ser resolt a través de la mediació.
En aquesta hora complementària es potencia l’expressió musical a través de la cançó i el moviment. Portem a terme la preparació del contingut de l’activitat organitzada per l’Auditori de Barcelona per a alumnes de secundària, en la qual han d’ interpretar, tot formant part d’un concert de rock en viu, diverses cançons de músics destacats del segle XX (The Beatles i Bob Marley, són les propostes de l’Auditori). Pretenem que l’alumnat adopti una ACTITUD ACTIVA durant el seu procés formatiu, que experimenti l’art musical, cantant i ballant, tant de forma individual com col·lectiva, i que entengui i practiqui els diversos llenguatges i tècniques d’expressió musicals, que ja ha anat adquirint al llarg de la seva formació a primària. Es treballa, la veu, amb exercicis d’afinació, relaxació i respiració, tot aprenent diverses cançons de diferents temàtiques, i el ritme, amb la creació de diverses coreografies, bodypercusion i balls de diferents èpoques.
El projecte LiderEnMi el porten a terme les 24 escoles FEDAC de manera pionera a Catalunya. Està desenvolupat per Franklin Covey i es basa en paradigmes, continguts i pràctiques que tenen com a objectiu formar líders.
Els nostres alumnes es familiaritzen amb els 7 hàbits, és a dir, se'ls proporcionen estratègies per tenir iniciativa i capacitat de transformació del món que els envolta.
Des de l'escola de FEDAC Santa Coloma, impartirà a l'ESO, una hora setmanal d'escacs en horari lectiu. D'aquesta manera se suma a innombrables centres que té els escacs com una extraordinària eina educativa.
Els beneficis i la utilitat de l'aprenentatge dels escacs en l'àmbit educatiu han estat profusament contrastats. Existeixen estudis molt concloents sobre la relació entre els escacs i la millora del rendiment acadèmic de l'alumne-jugador.
Els escacs escolar ajuda a l'alumne a desenvolupar d'una forma natural habilitats tant de tipus cognitives com socials. Entre aquestes habilitats destacarem les 12 següents:
La memòria
La capacitat de concentració
La presa de decisions i l'acceptació davant l'error
L'atenció i reflexió
La visió espacial de la realitat: tàctica i estratègia
La resolució de problemes
El raonament lògic-matemàtic
El pensament creatiu
L'autoestima i el sentit d'assoliment
La capacitat crítica
La iniciativa
L'empatia
La matèria complementària d’English Workshop es desenvolupa al llarg dels quatre cursos de l’ESO.
Treballem continguts de gramàtica i vocabulari de manera pràctica 1h setmanal. Revisem dubtes, incentivem la pràctica oral i escrita així com la fonètica, llenguatge informal, lectura d'autors anglosaxons i nord-americans. També treballem amb uns petits llibres de cultura i història de països anglosaxons com Irlanda, Gran Bretanya o els Estats Units adaptats al nivell de llengua de cada curs.
Durant aquesta hora preparem els exàmens oficials de Cambridge en 2n ESO i 4t d’ESO. Els dos grups es divideixen per nivell de la llengua i aquells alumnes que volen o tenen un nivell per afrontar l'examen del KET i PET treballen amb un llibre Cambridge preparatiu, mentre que l'altre grup reforça i pràctica la llengua.
Utilitzem materials audiovisuals i procurem que els alumnes treballin continguts que puguin ser del seu interès a través d'aplicacions educatives a l'aula i fora de l'escola.
Cada curs comptem amb una persona nativa que ens ajuda a maximitzar l'ús de la llengua estrangera practicant speaking en petits grups d’alumnes durant aquesta hora. Emprem fragments de sèries, pel·lícules o cançons que ens ajuden a poder posar en pràctica l’ús real de l'idioma.
Com els icebergs, les persones mostrem només una part del que som. Sota les aigües del mar, el nostre interior, guardem el més gran que hi ha en nosaltres.
Amb el taller d’interioritat, ens agradaria fer descobrir en els/les alumnes, la importància de la interioritat en les seves vides i alhora, oferir eines adreçades a treballar el silenci, la contemplació, la relaxació i la meditació…., com a vehicles que els transportin vers la trobada amb ells mateixos/es i el transcendent.
Tot i la pluralitat d'experiències d'Aprenentatge i Servei (APS), amb accents i sensibilitats diferents, hi ha un cert grau d'unanimitat en definir-lo com una activitat complexa que integra el servei a la COMUNITAT amb l'aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l'APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una PROPOSTA INNOVADORA que parteix d'elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l'adquisició d'aprenentatges
L'aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre NECESSITATS REALS DE L'ENTORN amb l'objectiu de millorar-lo.
L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.
Amb aquesta finalitat en una de les nostres complementàries es dedica una hora setmanal a propostes com els PADRINS DE LECTURA on els nostres alumnes més grans ajuden als més petits en el moment d’aprendre a llegir. En aquesta hora els grans i els petits aprenen junts i desenvolupen les seves competències.
En ple segle XXI, disposem d'una nova eina pedagògica molt útil i atractiva alhora de treballar conceptes físics, matemàtics i científics entre els alumnes: la robòtica educativa. A través de la construcció i programació de robots, podem plantejar reptes molt diversos que, tot aplicant coneixements previs adquirits de forma teòrica en altres assignatures, els infants i joves podran resoldre de forma satisfactòria.
En aquesta complementària experimentarem amb la robòtica tot emprant diversos materials i descobrint les possibilitats de cadascun d’ells. L’objectiu és potenciar l’alumne com a persona ajudant-lo a guanyar autoestima, a superar reptes i ensenyar-lo a treballar en equip. Un tàndem perfecte entre coneixements i valors.
Visual Thinking
Els alumnes aprenen a represntar de manera gràfica conceptes, expressions i missatges.
Amb aquesta pràctica es fomenta organitzar i estructurar les idees.
Es treballa de manera ampliada les habilitats, la coordinació i el treball en equip mitjançant els esports individuals i col·lecitus: bàsquet, batminton i bèisbol i futbol sala.
La introducció al pensament filosòfic és una matèria complementària que s’imparteix al 4t curs de l’ESO i que té com a objectiu despertar en els/les alumnes l’amor a la saviesa, al coneixement, al fet d’intentar iniciar, acompanyats dels pensadors més importants de totes les èpoques, un procés de creixement personal plantejant-se aquelles qüestions més profundes i transcendentals de l’esser humà.
Aquesta matèria prepararà també aquells alumnes que optin per estudiar Batxillerat, donat que la matèria de Filosofia és obligatòria dins del seu currículum.