Som FEDAC
Contacta'ns

Projectes Estratègics
Pastoral
Projectes Telemàtics
Bloc Història de l'Art
English Blogs
Projecte QR

Dilemes 3rESO

Setmana Verda
FEAC
Coneix l'Escola
Usuaris
Només per Usuaris RegistratsFEDAC Amílcar a la premsa

Com ja sabeu la nostra escola és un dels centres pilot del projecte Sssplau, Una escola +saludable i sostenible:

 

Sssplau és una proposta educativa que té per finalitat preparar l'alumnat perquè sigui conscient, actuï i participi en la millora de la gestió sostenible d’un entorn col·lectiu important per ell. Una proposta que, a partir de l’anàlisi de la realitat de cada centre, pretén identificar espais i moments del dia que siguin més problemàtics en un centre educatiu, identificant els sorolls, comprenent els seus efectes sobre la salut i sobre l’aprenentatge buscant el compromís per a poder portar a terme accions que millorin la seva qualitat acústica.
 
Els objectius d'aquest programa són:
-Facilitar el coneixement i la comprensió de diversos conceptes relacionats amb el soroll i la salut en la vida quotidiana.
-Analitzar tipologies de sorolls generats en el centre educatiu.
-Promoure la responsabilitat i la participació per prevenir i reduir la contaminació acústica en els diferents ambients en què es troben els alumnes dins del centre i en el seu entorn.
-Afavorir hàbits de bones pràctiques en matèria de reducció de la contaminació acústica.
-Realitzar accions de millora en la quantitat i quantitat del soroll en els centres educatius, minimitzant  la contaminació acústica
-Crear xarxa d’intercanvi d’experiències didàctiques realitzades pels centres educatius interessats per aquesta temàtica.
-Disposar de dades del grau de contaminació acústica en diferents espais dels centres educatius i utilitzar-les com a material didàctic per a desenvolupar processos d’aprenentatge que relacionin la gestió i l’educació ambiental.
-Relacionar les accions de millora de la qualitat acústica ambiental que es porten a terme en els centres educatius i a la ciutat.

 

Aquí podeu veure els nostres alumnes de 3rESO i Educació Infantil participant en els tallers:

 

 

La notícia ha estat àmpliament recollida a la premsa on podeu trobar ressenyes mencionant la nostra escola. Com aquesta de El Periódico:

El soroll ensordidor dels xavals al pati o la cridòria ascendent en un menjador escolar, per no parlar de la sortida del col·legi, són moments en què els decibels es disparen. Amb la intenció que els menors siguin conscients del mal que es provoquen ha nascut un programa per incorporar l’educació contra el soroll i la contaminació acústica al currículum dels centres escolars de Barcelona. Aquest any es portarà a terme en 18 escoles, on se celebren tallers i se cedeixen una sèrie d’aparells detectors per treballar aquest àmbit.
 
«Està comprovat que les intervencions que comencen a P3 perduren en el temps», explica el director general titular de l’escola Fedac Amílcar, Nico Espuña. El responsable del centre, situat a Nou Barris, considera que si s’educa els nens en l’hàbit de no provocar sorolls, a la llarga, quan siguin adults, el mantindran. Fa uns dies es va celebrar un dels tallers al col·legi. No només es va dirigir als més petits sinó que, adaptant-lo als grans, es va treballar també a tercer d’ESO. 
 
SENSORS AL MENJADOR
 
A més a més dels tallers de conscienciació, d’una hora i mitja de durada, la campanya Sssplau: una escola + saludable i sostenible , la campanya municipal preveu la col·locació de sensors als llocs de l’edifici que s’han considerat més conflictius pel que fa al tema del soroll. Al col·legi de Nico Espuña se n’han instal·lat tres al menjador i un altre al passadís de la segona planta, que és on hi ha les aules dels estudiants més grans. 
Aquests sensors –visibles per a tot l’alumnat– tenen unes barres de colors que es disparen i van augmentant d’intensitat, en funció dels decibels que produeixen els xavals amb la seva cridòria. Els monitors els han explicat prèviament com aconseguir que, a les entrades i sortides de les aules, els equalitzadors no arribin a encendre’s fins al màxim. És qüestió d’abaixar el to i comportar-se. 
 
FINS A L’ABRIL
 
La tècnica del programa Escoles més sostenibles , que depèn de la tinència d’alcaldia d’Hàbitat Urbà, Ivanna Rossell, és una de les formadores a l’escola Fedac Amílcar. Valora la «motivació» amb què es va trobar al centre. «Els tallers serveixen per sensibilitzar-los en conceptes que a vegades desconeixen, com la freqüència, els decibels, la reverberació, si un to és agut o greu, etcètera», exemplifica la tècnica municipal. 
El programa s’allargarà fins a l’abril. A més a més dels tallers i els aparells detectors que es col·locaran als col·legis, l’Ajuntament de Barcelona convida els centres educatius a fer propostes per millorar el seu confort acústic. Segons fonts municipals no es tracta només de fer obres per insonoritzar certs espais o canviar algun material de les parets, sinó que també s’han introduït idees ben originals. 
 
PILOTES DE TENNIS A LES CADIRES
 
Així, per exemple, en una aula s’ha decidit col·locar pilotes de tennis a les potes de les cadires amb el propòsit que, quan els alumnes les arrosseguin, s’esmorteeixi el soroll. La Fedac Amílcar és una escola verda des de fa uns anys, i per això està especialment sensibilitzada amb aquest tema. Els seus alumnes, per exemple, fa temps que eviten l’ús del paper d’alumini per embolicar els entrepans de l’hora del pati, i per això s’ha impulsat que un dia per setmana, el dimecres, el dinar sigui fruita i la portin en una carmanyola. 
Més o menys creatives, el nou programa de soroll convida les escoles a augmentar un grau més l’exigència mediambiental entre els joves. Igual que al seu dia es va fer amb el reciclatge o amb la seguretat viària, l’objectiu és aconseguir que els adults del futur siguin conscients del soroll que generen i que introduint certs costums es pot reduir i fins i tot eliminar de la vida quotidiana, segons defensen els experts.  
 
Cristina Buesa

També ens podeu trobar a Ara, La Vanguardia, El Digital de Barcelona...

 

SORTIDA A LA FÀBRICA COLA-CAO (3R PRIMÀRIA)

Aquesta setmana els alumnes de 3r de primària han realitzat una sortida didàctica a la fàbrica Cola-Cao. Ha resultat molt interessant veure quin és el procés de producció i els treball en cadena. Ha estat una sortida molt interessant.

 

Darrera actualització (dimarts, 20 de gener de 2015 13:08)

 

Tornem a l'escola

 

Cicle inicial fem cagar al tió!

El dimarts 23 els alumnes del cicle inicial vam fer cagar al tió. Vam picar molt fort i ens va cagar un regal per a cada nen/a. Va ser una activitat molt engrescadora, en la que vam gaudir molt. Fins l'any vinent Tió!!

 

 

h

Darrera actualització (dimarts, 20 de gener de 2015 13:10)

 

Festival de Nadal 2014

 

Darrera actualització (dimarts, 20 de gener de 2015 13:09)

 

APS Nadal Solidari

 

 

Darrera actualització (dimarts, 23 de desembre de 2014 11:34)

 

Nadales 2014

Darrera actualització (dimarts, 20 de gener de 2015 13:09)

 

Sssplau

Aquest curs dins de les activitats d’escola verda hem estat escollits per l’Ajuntament de Barcelona com a centre pilot per endegar el projecte “Sssplau, Una escola +saludable i sostenible”.
En el marc d’aquest projecte ens han instal·lat dos Displays a l’escola que ens indicaran el nivell de soroll que produïm en determinades zones, dins l’activitat diària.
També ens han deixat uns sonòmetres, per tal es puguin mesurar i identificar espais problemàtics amb alts índexs de soroll dins del centre : menjadors, patis, sales polivalents... on caldria prendre mesures i actuar.
Considerem que l’educació ambiental a l’escola contribueix a que l’alumnat sigui conscient, actuï i participi en la millora de la gestió sostenible del seu entorn. Els objectius que ens proposem amb aquest projecte són els següents:

            1. Realitzar accions de millora en la qualitat i quantitat de soroll, minimitzant la contaminació acústica del centre i del seu entorn proper.

            2. Disposar de dades del grau de contaminació acústica en diferents espais del centre i utilitzar-les com a recurs didàctic, per a desenvolupar processos d’aprenentatge.

Dilluns vàrem iniciar al projecte amb la col·locació dels Displays i dimarts ens va visitar l’Ajuntament, com a patrocinador del projecte, i els mitjans de comunicació, per fer la difusió pública d’aquest pilotatge.

 

 

Darrera actualització (dijous, 18 de desembre de 2014 23:16)

 

1r Humanitats Patinen

Avui 1r Humanitats ha estat fent Educació física a la pista de gel del F.C. Barcelona:

 

 

Els alumnes de Quart visiten Mercabarna

Avui els alumnes de Quart de Primària hem visitat Mercabarna i hem après moltes coses. Us deixem un tast del nostre dia que us hem anat explicant pel Twitter de l'escola.

 

Darrera actualització (dijous, 4 de desembre de 2014 16:45)

 

Campanya de Recollida d'Aliments 2014

 

Darrera actualització (dimarts, 25 de novembre de 2014 13:36)

 
Dossiers
Projecte ATLAS

@FEDACAmilcar
Agenda
Amílcar TV
Pare Coll 2013

Plataforma Educativa
Revista